Kulit Kayu manis yang dijjual ada dua jenis.. Cinnamon dan cassia.. Lebih kurang serupa tetapi berbeza dari sudut ketebalan dan gulungan. Yang bergulung elok macam kita gulung kuih ketayap atau surat khabar itu cinnamon tetapi kalau tebal, bergulung dari dua dua sudut tu cassia.. Cassia tidak elok untuk kesihatan sebab ada kandungan toksid yang biasa dibuat racun tikus..
Kulit kayu manis cassia dan cinnamon...rupa lbh kurang saja. Rasa pun sama cuma cinnamon lebih lembut dan agak berbulu dan cassia keras seperti kayu, bau pun sama.
Namun demikian, ada satu perbezaan iaitu jumlah COUMARIN (bahan kimia semulajadi) dalam kedua2nya. Coumarin pada cinnamon @ kayu manis Sri Lanka lebih rendah dan selamat dimakan oleh manusia manakala coumarin dalam cassia @ kayu manis Indonesia atau Borneo sangat tinggi dan beracun. Kesan jangka panjang merosakkan hati dan buah pinggang.
Berita buruknya, yang banyak djual di kedai kita adalah cassia. Yang kita sangka selama ini adalah cinnamon. Cinnamon asli adalah rempah import yg boleh didapati di kedai tertentu sahaja. Berhati-hati, bertukarlah kepada cinnamon...
Patutlah selama ini orang berubat dengan kayu manis tidak cepat baik. Macam ubat kencing manis dan lain-lain, malah lebih teruk. Rupanya salah kayu manis. Ramai orang kita sekarang mengidap sakit hati (hipertitis) dan buah pinggang.
No comments:
Post a Comment